BG FR
 
 
Д-р Мария МИХАЙЛОВА
Специалист по очни болести
Пластична и естетична хирургия на лицето
 
Публикации в медиите
Сложна реконструктивна очна операция на 7-месечно бебе

В клиниката по офталмология в МБАЛ "Света София" беше извършена извънредно рядка и сложна  очно- реконструктивна пластична операция на 7-месечно бебе за възстановяване на липсващ клепач на окото - колобома, при което незащитеното око има риск от помътняване на роговицата.
 Гост-оператор на малката Савана беше д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачи и слъзни пътища.

Благодарение на тази навременна интервенция, офталмолозите при МБАЛ "Света София" с ръководител доц. Христина Благоева заедно с д-р Михайлова и с неоценимата помощ на  анестезиолога д-р Георги Данаилов, създадоха гаранция, че след пластиката на клепача, окото ще бъде вече защитено от "новосъздадения" клепач и няма да има риск за зрението.
Проблемът на малката Савана е установен при раждането. По-голямата част от левия клепач на момиченцето липсва, окото се вижда постоянно, дори и когато спи. Това състояние е  известено като колобома. 

Колобомата се дължи на нарушение в ембрионалното развитие на детето и може да бъде установена по време на бременността или веднага след раждане. Лечението е оперативно.

Проведени са серия от консултации и прегледи с цел да се предпази окото от дразнене и изсъхване чрез очни капки и мехлемчета до датата на операцията.

Добре е операцията да не се бави, за да позволи на "новосъздадения клепач" да нараства съответно с този на другото око. Това е много рядка и специфична хирургия, която изисква опитен хирург, но и много добър анестезиологичен екип. Общата упойка е деликатна при малки бебета, но е необходима за да се извърши интервенцията. Специалистите са преценили, че малката  пациентка трябва да навърши няколко месеца, за да се оперира под пълна упойка.

''Това е изключително предизвикателство заради крехката
възраст на детето и сложността на операцията.  Целият екип беше на нужното ниво, а и анестезиологът - д-р Георги Данаилов се справи безупречно'', коментира д-р Мария Михайлова.  Интервенцията на Савана е извършена на 17-ти юни в МБАЛ ''Света София'', а десет дни след това на контролния преглед момиченцето вече свободно може да отваря и затваря клепачи.

Доц. Благоева коментира, че ако подобен дефект не се оперира навреме, следва изсъхване на роговицата, което води до инфектиране, загрубяване и загуба на зрението.

Вече повече от 9 години в очната клиника заедно с д-р Михайлова се извършва реконструктивна очна пластична хирургия на деца и възрастни за вродени или придобити дефекти, травми, тумори, както и по естетични причини - блефаропластика, премахване на торбички под очите и др.


1  2  3  4  5  6  7 
В НАЧАЛОТО
ПРЕДСТАВЯНЕ
ПУБЛИКАЦИИ
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
ГАЛЕРИЯ
КОНТАКТИ

Created and Powered by Studio IDA