BG FR
 
Д-р Мария МИХАЙЛОВА
Специалист по очни болести
Пластична и естетична хирургия на лицето
 
 
Естетична хирургияЕстетичната хирургия е много специфично направление в окулопластиката, защото имаме здрави пациенти, които по собствено желание искат да коригират определен проблем. Тази хирургия изисква много отговорност, опит и професионализъм, за да не навреди, а да разкраси. Тези високи изисквания я правят в цял свят по-скъпа от конвенционалната. Как изглежда нашето лице е важен елемент в общуването ни с околните. Областта около очите е чувствителна зона, която първа започва да старее. Кожата на клепачите е много фина, податлива на оток и бръчки. Тя е издайница за възрастта, независимо, че лицето е още свежо. Подмладяващите процедури са различни по тежест– от козметични до хирургични методи.

Естетичната хирургия на клепачите – блефаропластиката трябва да се съобрази с конструкцията на лицето, формата на очите, както и със снимката от младите години. Добре е хирургът да владее различни техники, които да бъдат съобразени с индивидуалните особености, както и с желанието на пациента. Например за премахване на мастни торбички под очите при млади хора, които нямат оформени бръчки, най-физиологичната операция е с достъп през конюнктивата, без разрез на кожата.

При по-набръчкани кожи с подчертани торбички е възможно да се премахнат торбичките през кожен достъп и същевременно да се направи лифтинг в областта на долния клепач и скулата. Горните клепачи могат да бъдат отпуснати, с бръчки или дори да са по-ниско разположени. Понякога това е не само естетичен проблем, но и медицински – ограничава зрителното поле. Разбира се, всяко решение за естетична процедура е строго индивидуализирано и няма схема.

Съвременните техники и материали предоставят възможности за корекция на различните следи от времето според възрастта и качеството на кожата. При млади хора малки фини мимически бръчици около очите, както и бръчките на челото и между веждите могат да се премахнат с помощта на веществото БОТОКС (BOTOX- Vistabel). Това е ботулинов анатоксин, който се използва в медицината от 1989г. Силно разреден разтвор се инжектира, за да причини лека парализа на мускулите, отговорни за образуването на малките бръчици около очите и челото. Действието му е временно и се изчерпва за около 6-8 месеца. Може да се прилага многократно.

За хлътвания или по-дълбоки бръчки на челото, около устата и носа се използват попълващи вещества. Това може да бъде собствена мастна тъкан, взета от пациента, която се инжектира в лицето, като се оформя нов релеф. Това се нарича липофилинг и липоскулптура и е най-съвременният начин за попълване на бръчки. Собствената мазнина не предизвиква алергични реакции, подобрява качеството на кожата, като я прави по-еластична и млада. Неудобството е, че е хирургична намеса и има следоперативен период.

В естетичната медицина най-широко място заемат филърите, най-често са хиалуронова киселина, която се използва за попълване на бръчки и хлътнатини. Ефектът е бърз, а продължителността зависи от вида на продукта и мястото на прилагането. Много съвременен метод за подмладяване на лицето е рескулптурата с хиалуронова киселина и други попълващи продукти. Това е подчертаване на скулите, изглаждане на бръчките като противодействие на спадането на тъканите надолу с възрастта.

Допълващи процедури с много добри резултати са различните по тежест химически пилинги, лазерни процедури, мимическите гимнастики.

Разнообразната храна, приемането на вода, физичското натоварване и предпазването от слънчево изгаряне са важни фактори за запазване на младата кожа.
 


 

В НАЧАЛОТО
ПРЕДСТАВЯНЕ
ПУБЛИКАЦИИ
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
ГАЛЕРИЯ
КОНТАКТИ

Created and Powered by Studio IDA