BG FR
 
Д-р Мария МИХАЙЛОВА
Специалист по очни болести
Пластична и естетична хирургия на лицето
 

ОРБИТНА ХИРУРГИЯ, ПРОТЕЗИ


На пациентите, на които липсва око или предстои премахването му по различни причини, предлагаме протезиране с френски импланти, за да имат добър естетичен вид с подвижна и лека очна протеза.

Очните протези са естетически заместител при липсващо око. Те трябва да наподобяват максимално другото око, да бъдат леки, удобни за пациента и най-вече да са подвижни. Така те стават незабележими за околните и самочувствието на пациента е по-добро.

За добрата подвижност и нормална големина на една протеза е необходимо предварително да се вгради орбитен имплант, който да замести обема на липсващото око.

Тази хирургия е обичайна за окулопластиката в европейските страни и в България е въведена преди 5 години от нас. Орбитният имплант, който поставяме, е съвместим с тъканите на човека и е с европейска сертификация, произведен във Франция.

Реконструкцията с имплант е необходима при множество увреждания на окото: вътреочни тумори, наранено, болезнено, увеличено по обем око и т.н.

Има два варианта за поставяне: в запазената външна обвивка на окото (склера) или във вътрешността на очедвигателните мускули. Това зависи от операцията за премахване на окото – евисцерация или енуклеация. И при двата вида подвижността е добре запазена, особено ако се прави едновременно операцията на окото и поставянето на импланта.

Съществува възможност да се постави имплант и дълго след загубата на окото. Това е вторична имплантация и се прави за подобряване на външния вид на пациента – намаляване на хлътването след премахване на окото, както и за постигане на подвижност на протезата.

В редки случаи пациенти, които са носили дълги години протеза, не могат да я задържат, намаляват размера й, но въпреки това, тя изпадва от мястото си. Това състояние се среща и при изгаряния, нараняване и др. На какво се дължи? Протезата се поставя в конюнктивно легло (сак) от лигавицата на окото, която трябва да бъде в достатъчно количество под клепачите, за да я задържа. Освен това, тя произвежда сълза, необходима за смазване на протезата. Ако конюнктивата е свита или сраснала, то тя пречи на протезата да стои на мястото си и при мигането я избутва навън. Това състояние може да бъде подобрено с хирургична намеса, като се присади лигавица от устната кухина за лигавица под протезата.

Хлътналият горен клепач може да се попълни със собствена мазнина /липофилинг/ или с хиалуронова киселина.


 

В НАЧАЛОТО
ПРЕДСТАВЯНЕ
ПУБЛИКАЦИИ
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
ГАЛЕРИЯ
КОНТАКТИ

Created and Powered by Studio IDA